Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ

                                                             Ο ΓΑΜΟΣ
Μια εβδομάδα πριν το γάμο γίνονται οι τελευταίες ετοιμασίες. Την Πέμπτη μερικές γυναίκες έκαναν τα γλυκά. Όταν τελείωναν, άρχιζαν να ετοιμάζουν τα προικιά. Οι συγγενείς περνούσαν μετά και ένας ένας πάντιζαν τα προικιά και έλεγαν στη νύφη: ΄΄ Να τα χαίρεστε και να ζήσετε ευτυχισμένοι!΄΄ Όποιος/α ήταν ελεύθερος έβαζαν στο πρόσωπό του αλεύρι. Την Παρασκευή ετοίμαζαν τις πίτες. Το Σάββατο έσφαζαν τα τα σφαχτά κι εφτιαχναν τους πατσάδες που τους έτρωγαν το βράδυ και γλένταγαν μέχρι το πρωί. Ο γαμπρός μαζί με συγγενείς ερχόταν και πετροβολούσαν τα προικιά, ύστερα τα φόρτωναν στα άλογα και γλεντούσαν κι αυτοί μέχρι το πρωί. Κασσιανή
Όταν ετοιμαστεί η νύφη, πριν φύγει για την εκκλησία΄οι φίλοι και συγγενείς, κρατώντας το πρωτόπλαστο πάνω από το κεφάλι της νύφης τραγουδούν:"Έλα Χριστέ και Παναγιά και στο πρωτόψαλτό σου" τρεις φορές. Μετά οι ελεύθερες κοπέλες βάζουν ένα κομμάτι πρωτόψαλτο κάτω από το μαξιλάρι τους, για να δουν ποιον θα παντρευτούν.
Κάτω από το παπούτσι της νύφης γράφονται τα ονόματα των ελεύθερων κοριτσιών. Όποιο όνομα σβηστεί πρώτο, αυτή θα παντρευτεί πρώτη.
Μόλις τελειώσει ο γάμος, πριν το ζευγάρι μπει στο καινούριο του σπιτικό, η πεθερά κερνάει ένα κουταλάκι μέλι στη νύφη, για να έχει γλυκιά ζωή.  Γεωργία
Ο γαμπρός δεν πρέπει να δει τη νύφη πριν το γάμο με νυφικό.
Όταν σε μια εκκλησία έχει αμέσως μετά κι άλλο γάμο, οι δύο νύφες δεν κάνει η μία να δει την άλλη, γιατί είναι γρουσουζιά.
Τα στέφανα για το γάμο τα αγοράζουν οι κουμπάροι. 
Ο πατέρας της νύφης βάζει λεφτά στο παπούτσι της νύφης, για να της χωρέσουν.
Λίγες μέρες πριν το γάμο καλούν τους κουμπάρους με ένα ψωμί από παραγγελία, το λεγόμενο ''κουλάν''
Μετά τη στέψη η πεθερά κερνά στη νύφη γλυκό του κουταλιού στην εξώπορτα του σπιτιού.
Η νύφη παίρνει ένα μωρό και το ακουμπά στο κρεβάτι της, για να είναι γόνιμη.
Όταν ο παπάς λέει:''Ηδε γυνή ίνα φοβάται τον άνδρα'', η νύφη πατάει το πόδι του γαμπρού. Βαγγέλης-Δημήτρης-Ιωακείμ

2 σχόλια:

georgia είπε...

το δευτερο κομματι ειναι το καλυτερο:P

Μυστήριες Διακοπές της Ε΄ είπε...

Όλα τα παιδιά έκαναν καλή δουλεία. Υπάρχει και συνέχεια και με άλλα άρθρα που ακόμα δεν δημοσιεύσαμε!