Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Αποκριές ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν τη Μεγάλη Σαρακοστή. Σήμερα όμως Αποκριά ονομάζεται η πρώτη εβδομάδα(της Τυροφάγου) ή μικρή αποκριά και η επόμενη Κυριακή-Μεγάλη Αποκριά.  Ονομάστηκε έτσι, επειδή τη περίοδο αυτή, συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί, δηλαδή «να απέχουν από κρέας». Λέγεται επίσης απόκριες, Απόκρεω, της Τυροφάγου, γιατί την εβδομάδα αυτή τρώνε μόνο γαλακτοκομικά και όχι κρέας, για να προετοιμαστούν σιγά - σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής. Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη Καρναβάλι (Carneval, carnavale, από τις λέξεις<Carne=κρέας και Vale=περνάει).                                       Κεντρικό πρόσωπο ο Καρνάβαλος, ο οποίος μπαίνει πρώτος στην παρέλαση που γίνεται και εικονίζει το θεό του κρασιού και του γλεντιού, Διόνυσο. Το έθιμο του καρναβαλιού υπάρχει σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου. Το μεγαλύτερο καρναβάλι είναι αυτό της Βραζιλίας. Στην Ευρώπη ονομαστό είναι αυτό της Βενετίας. Στην πατρίδα μας κυρίαρχη θέση έχει το καρναβάλι της Πάτρας. Εκδηλώσεις όμως γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Τα πιο ονομαστά είναι της Ξάνθης, της Νάουσας(οι Μπούλες), της Κοζάνης(το άναμμα πολλών φανών-φωτιές σε όλες τις γειτονιές και χορός γύρω από το φανό), του Τυρνάβου(στο νομό Λάρισας) και λίγο-πολύ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας το ξέφρενο καρναβάλι κάνει την εμφάνισή του. Μικροί και μεγάλοι ξεχύνονται στους δρόμους ντυμένοι με τις πιο τρελές και πολύχρωμες φορεσιές χορεύοντας και τραγουδώντας σε μια ατμόσφαιρα κεφιού και ξενοιασιάς. Όλα αυτά όμως τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα με το πέταγμα του χαρταετού, με χορό και τραγούδι όμως τα φαγητά τώρα είναι νηστίσιμα(λαγάνα, ελιές, ταραμά, φασολάδα κλπ)                                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια: