Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ-ΒΑΠΤΙΣΗ

Πριν από λίγο καιρό στη Γλώσσα είχαμε κάνει μία ενότητα με θέμα: "H αγροτική ζωή στα παλιά χρόνια". Επίσης μιλήσαμε και για ήθη και έθιμα στη Βάπτιση, τον Αρραβώνα και το Γάμο. Στη συνέχεια εμείς ψάξαμε, ρωτήσαμε και βρήκαμε και άλλα στοιχεία, τα οποία παρουσιάζουμε στο Blogaki μας.
                                                         ΒΑΠΤΙΣΗ
Την ημέρα της βάπτισης το μωρό πρέπει να φορά καινούρια ρούχα. Δημήτρης 
Το τι όνομα θα δινόταν στο μωρό: Αν το πρώτο παιδί ήταν αγόρι, δινόταν το όνομα του παππού. Αν ήταν κορίτσι το όνομα της γιαγιάς(καλομάνα). Το όνομα των άλλων παιδιών το έδινε ο νονός ή η νονά, '' ο δεξάμενος" ή "δεξαμέντσα", τους οποίους τιμούσε όλη η οικογένεια με αίσθημα σεβασμού. Η μητέρα δεν πήγαινε στην εκκλησία. Ο κουμπάρος έφερνε το παιδί στο σπίτι, έκανε τρεις μετάνοιες η μητέρα του παιδιού, για να πάρει το παιδί από το νονό. Ακολουθούσε γλέντι στο σπίτι των γονέων. Μετά τρεις μέρες γινόταν η απόλουση του βρέφους, για να καθαριστεί από το λάδι. Τέλος, μία εβδομάδα μετά τη βάπτιση οι γονείς, για να τιμήσουν τον κουμπάρο, παρέθεταν τραπέζι στον ίδιο και στην οικογένειά του. Κασσιανή.
Κουμπάρε που στεφάνωσες κι έσμιξες το ζευγάρι
να σε αξιώσει ο Θεός να βάλεις και το λάδι.
Αυτό το τραγούδι τραγουδούσαν στο τραπέζι του γάμου για τον κουμπάρο.
Η βάπτιση γινόταν χωρίς την παρουσία γονέων. Μόλις μαθαινόταν το όνομα, τα παιδιά τρέχαν στα σοκάκια του χωριού, για να πάνε  στους γονείς να τους ανακοινώσουν το όνομα που δόθηκε. Ο πρώτος που έφτανε, έπαιρνε σα δώρο χρήματα, οι υπόλοιποι διάφορα κεράσματα (καραμέλες,καρύδια,κάστανα, χαλβά, λουκούμια). Στο μεταξύ από την εκκλησία ξεκινούσε μία πομπή με τους καλεσμένους. Επικεφαλής ήταν ο ιερέας και ακολουθούσε ο νονός με το παιδί. Μόλις έφταναν στο σπίτι, η μητέρα έκανε τρεις μετάνοιες, φιλούσε το χέρι του νονού κι έπαιρνε το μωρό. Ακολουθούσαν κεράσματα της εποχής. Συνήθως αυτό ήταν το "μπουρέκι", δηλ. μπουγάτσα με τυρί.
Επιτέλους βαφτίστηκα!
Δυο παιδιά που είχαν τον ίδιο νονό λεγόταν Σταυραδέλφια. Αυτά δεν έπρεπε να παντρευτούν. Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: