Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

O ΓΑΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ

Γαμήλια πομπή

Συνοδευόμενο από λυράρη

Αναπαράσταση ποντιακού γάμου
   Ο γάμος στους Πόντιους δεν αποτελούσε απλά ένα ευχάριστο γεγονός, αλλά κάτι το συνταρακτικό, γιατί εκείνη τη στιγμή αποχωριζόταν η μάνα από την κόρη.
   Η μητέρα της νύφης παρακαλούσε τη συμπεθέρα να αγαπούν και να  φροντίζουν την κόρη της, σα να είναι δικό της παιδί και να μη χαθούν οι δύο οικογένειες και της στερήσουν τη χαρά να βλέπει την κόρη της.
   Μια βδομάδα πριν το γάμο οι συγγενείς του γαμπρού επισκέπτονταν τους γονείς της νύφης, γινόταν το ''λογόπαρμα'' και σιγούρευαν ότι όλα είναι έτοιμα για την Κυριακή. Με την οριστικοποίηση οι συγγενείς του γαμπρού έδιναν χρήματα στους γονείς της νύφης ή παρέδιδαν τα νυφικά της.
   Οι προσκλήσεις για το γάμο γίνονταν άλλοτε με ούζο, όπου κερνούσαν στο σπίτι, άλλοτε με κεριά. Τα κεριά αυτά τα άφηναν οι συγγενείς των μελλονύμφων λέγοντας τα εξής λόγια:'' Ελάτε την κεφέκης σο γάμον'' και τους έδιναν φιλοδώρημα.
   Την Τετάρτη, πριν την Κυριακή, οι φίλες και συγγενείς της νύφης πήγαιναν στο σπίτι με δώρα, υφάσματα, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Ανήμερα του γάμου στο σπίτι του γαμπρού γινόταν γλέντι με τη συνοδεία φυσικά της ποντιακής λύρας(κεμετζές). Ο κουρέας(περπέρ'ς) ξύριζε το γαμπρό και φώναζε κάθε τόσο: ''ξυράφ' κι κόφτ' θέλ' ακόνεμαν'' και ο κουμπάρος έδινε κάθε φορά χρήματα, για να συνεχίσει! Ζαχαρένια  

1 σχόλιο:

Μυστήριες Διακοπές της Ε΄ είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα όσα μας έγραψε η Ζαχαρένια!