Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Σήμερα απολαύσαμε την ηλιόλουστη μέρα στο γήπεδο.Παίξαμε, χαρήκαμε, ξενοιάσαμε. Από αύριο όμως όλοι μας ξαναγυρίζουμε στην καθημερινότητά μας. Ήδη ξεκινάμε με το διαγωνισμό της Μαθηματικής Εταιρείας ''Μικρός Ευκλείδης΄¨, όπου θα λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης. Είναι ένας διαγωνισμός στον οποίο δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει μαθηματικά προβλήματα που στηρίζονται στη λογική και σε γεωμετρία. Το Σχολείο μας συμμετέχει και σε αυτό το διαγωνισμό, και σε αυτή την πρόκληση. Το σχολείο μας δεν μένει κλεισμένο στους τέσσερις τοίχους, αλλά συμμετέχει και μετέχει στα εκπαιδευτικά δρώμενα και δραστηριότητες της εκπαιδευτικής κοινότητας.  Καλή επιτυχία σε  όλα τα παιδιά!                                                             


Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ο φάκελος του Συνεδρίου
 Στο Συνέδριο Πληροφορικής μας δόθηκε ένας φάκελος που περιείχε ένα στυλό, το πρόγραμμα και 21!!! Βεβαιώσεις, μία για κάθε μαθητή που συμμετείχε στην όλη εργασία! Ένα αναμνηστικό που θα σας θυμίζει την ωραία προσπάθεια που κάνατε. Και, αν προκριθούμε, φανταστείτε τι έχει να γίνει στο Πλανητάριο! Εκεί, φυσικά, θα πάμε όλοι μαζί! Και πάλι μπράβο σας!
Βεβαίωση για κάθε μαθητή και εκπ/κο

4ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Ο χώρος του συνεδρίου

        Ο κ. Καρσιώτης, Περιφερειακός Δ/ντης Π.Ε.  
Με μεγάλη επιτυχία άρχισαν σήμερα οι εργασίες του 4ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής Δυτικής Θεσ/νικης, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου. Σε μια μικρή, αλλά όμορφη αίθουσα, μαζευτήκαμε παιδιά από δημοτικά σχολεία και γυμνάσια, για να παρουσιάσουμε τις εργασίες που ετοιμάσαμε. Εκεί μας υποδέχτηκαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι της επιτροπής, πήραμε το Φάκελο Συνεδρίου, αναρτήσαμε τις αφίσες μας και όλο αγωνία περιμέναμε τη σειρά μας. Παρακολουθήσαμε όλες τις εργασίες των παιδιών, οι οποίες ήταν καταπληκτικές. Η δική μας παρουσία ήταν τέλεια! Χαρακτηριστικά ήταν τα χειροκροτήματα από το κοινό και τα συγχαρητήρια που εισπράξαμε από τις δύο Σχολικούς Συμβούλους. Μάλιστα πήγαν προσωπικά στα παιδιά και τα έδωσαν τα συγχαρητήριά τους. Από τη μεριά μου, θα ήθελα δημοσίως να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά της τάξης μου, του ΣΤ-2, για την προσπάθεια που έκαναν, τον κόπο που κατέβαλαν, για να πετύχουμε το στόχο μας, μια πολύ καλή παρουσία και παρουσίαση. Τα μπράβο και τα συγχαρητήρια ανήκουν σε όλους σας!!!

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Η ΕΚΤΗ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ & ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ

Ξεκούραση μετά την ξενάγηση

Πολεμικό αεροσκάφος έξω από το Πολεμικό Μουσείο

Από το αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο

Ξενάγηση

Καλωσόρισμα από το Δ/ντή του  Πολεμικού Μουσείου

Μέσα στο Πολεμικό Μουσείο
Η θέα πάνω από το Λευκό Πύργο είναι καταπληκτι
Μία από τις καλύτερες επισκέψεις σε μουσεία ήταν η σημερινή. Στο Πολεμικό Μουσείο θαυμάσαμε τα εκθέματα που έχουν να κάνουν από την εποχή του 1821 έως και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όπλα, στολές(ελληνικές, τουρκικές, βουλγαρικές, ιταλικές, γερμανικές), κειμήλια, παράσημα, προσωπικά αντικείμενα στρατιωτών, η αίθουσα η αφιερωμένη στην τραγουδίστρια της Νίκης, Σοφία Βέμπο. Τρεις όροφοι γεμάτοι σύγχρονη ελληνική ιστορία με μια υπέροχη ξενάγηση και φιλοξενία από τον κ. Δ/ντή και από τους δύο ξεναγούς-στρατιώτες. Μετά το διάλειμμα που κάναμε, επισκεφθήκαμε το Λευκό Πύργο, όπου είδαμε από κοντά την ιστορία της Θεσ/νικης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ενώ στο τέλος απολαύσαμε τη θέα από ψηλά όλης της πόλης, του λιμανιού, του Χορτιάτη, του Σέιχ-Σου, μέχρι κάτω την Περαία, τους Ν. Επιβάτες και την Αγία Τριάδα. Περάσαμε πάρα πολύ όμορφα!

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

4o ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Δεν ξεχνάμε τη συμμετοχή μας στο 4ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που θα γίνει μεθαύριο Τετάρτη  και Πέμπτη 28/29 Μαρτίου 2012 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου.  Το θέμα μας είναι Η Βία Μέσα Στο Σχολείο.  Συνολικά συμμετέχουν 38 Δημ. Σχολεία για τη Δυτική Θεσσαλονίκη και περίπου 45 Γυμνάσια. Όσοι προκριθούν θα συμμετέχουν στο μεγάλο συνέδριο της Κεντρικής Μακεδονίας, που θα γίνει στο Νόησις, στο Πλανητάριο στις 8 και 9 του Μάη. Όλα τα παιδιά της τάξης μας εργάστηκαν πολύ σκληρά, για να βγει αυτή η δουλειά. Ερευνήσαμε, παρατηρήσαμε, καταγράψαμε, συλλέξαμε στοιχεία, επεξεργαστήκαμε τα δεδομένα, μάθαμε νέα λογισμικά όπως το Excel, εργαστήκαμε με το Word ,το Google, αντιγράψαμε, επικολλήσαμε, εισάγαμε πίνακες και φωτογραφίες, ετοιμάσαμε ένα Power Point, γυρίσαμε ένα βιντεάκι με πρωταγωνιστές εμάς τους ίδιους, ετοιμάσαμε αφίσες, για να τις αναρτήσουμε στο χώρο του συνεδρίου, βρήκαμε συνθήματα δικά μας κατά της βίας και τώρα είμαστε έτοιμοι για την παρουσίαση, που θα γίνει από εμάς τους μαθητές χωρίς καμιά βοήθεια από το δάσκαλό μας. Εμείς πάντως το ευχαριστηθήκαμε πάρα πολύ, γιατί κάναμε κάτι διαφορετικό στο μάθημα της Ευέλικτης Ζώνης.

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

25 ΜΑΡΤΙΟΥ-ΔΙΠΛΗ ΓΙΟΡΤΗ

25 Μαρτίου 1821 Η επανάσταση των ραγιάδων, των σκλαβωμένων Ελλήνων! Οι Έλληνες ξεσηκώνονται για την ελευθερία τους. Συνθήματά τους: τα λόγια του Ρήγα. Εφόδια: Το δράξατε παιδείας του Κοραή. Ιδεολογία: Το θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία του Κάλβου. Πολεμιστές: οι Κλέφτες και οι Αρματολοί.
ΣΗΜΕΡΑ: Τα λόγια του Μακρυγιάννη: Όταν μου πειράξουν την πατρίδα μου και θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα 'νεργήσω κι ό,τι θέλουν ας μου κάμουν!




Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: O αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζεται στη Μαρία, την Παναγία μας, κρατώντας ένα λευκό κρίνο και χαιρετώντας την της λέει: ''Χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ο Κύριος μετά σου!" και της ανακοινώνει την απόφαση του Θεού ότι την ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλες τις γυναίκες και την επιλέγει να φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού, το Χριστό, το Σωτήρα του κόσμου. Η Μαρία πιστή και ταπεινή δέχεται να γίνει το θέλημα του Θεού. Ευαγγελισμός:(ευ=καλός,-ή,-ό+αγγελία=είδηση), άρα σημαίνει την καλή είδηση του ερχομού του Χριστού στη Γη.

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΓΙΟΡΤΗ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Σκηνή από το σκετς
Σκηνή από τα δρώμενα


Σήμερα γιορτάσαμε την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Η γιορτή μας τα είχε όλα: Τραγούδια, ποιήματα, δρώμενα, ένα πολύ πρωτότυπο και έξυπνο σκετς, δρώμενα, χρονικό και μια τέλεια ορχήστρα με μαέστρο την κ. Ολυμπία και μία υπέροχη ορχήστρα με τον Ερμή στο μπάσο, τον Αλέξανδρο στην ηλεκτρική κιθάρα, τον Ιδρύ στο τουμπερλέκι, τη Χρύσα,  τη Βασιλική και την κ. Ολυμπία στο αρμόνιο και φυσικά μια καταπληκτική χορωδία. Οι...ηθοποιοί μας έδωσαν ρεσιτάλ. Μπράβο σας, παιδιά!!!

Η ΚΟΥΡΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ...ΣΤΟΛΙΣΜΟ

Τι κούραση και σήμερα!!!



Κουράστηκαν πολύ τα παιδιά της Έκτης τάξης του Σχολείου μας, για να στολίσουν την αίθουσα για τη γιορτή της 25ης Μαρτίου και να το αποτέλεσμα!...

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

Ημέρα ποίησης η σημερινή παγκοσμίως! Ποίηση, ποίημα, ποιητής, ποιώ=κάνω, δημιουργώ.Ο Θεός είναι ο ποιητής ορατών τε πάντων και αοράτων, δηλ. ο δημιουργός. Τόσο μεγάλη σημασία δίνεται σε αυτό που λέμε ποίημα, δηλ. το δημιούργημα.

ΙΣΗΜΕΡΙΑ

Ισημερία
Σήμερα είχαμε ισημερία. Ισημερία σημαίνει ότι η μέρα διαρκεί όσο και η νύχτα σε ώρες. Ισημερία έχουμε δύο φορές το χρόνο: 21 Μαρτίου και 21 Σεπτεμβρίου. Την Ισημερία του Μαρτίου τη λέμε εαρινή, δηλ. ανοιξιάτικη, ενώ του Σεπτεμβρίου χειμερινή. Εδώ να σημειώσουμε ότι η μικρότερη μέρα είναι στις 21 Δεκεμβρίου και η μεγαλύτερη στις 21 Αυγούστου.

Η ΕΚΤΗ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ''ΤΙΤΑΝ''

Στην αίθουσα Συνεδριάσεων

Το εργοστάσιο

Με τον κ. Στέφανο στην ''καρδιά'' του Τιτάνα...

Στο χημείο

Περιμένοντας τον κ, Χρήστο, τον οδηγό μας!

Το ρομπότ...
Σήμερα η έκτη τάξη του Σχολείου μας επισκεφθήκαμε το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ. Εκεί μας δέχτηκαν σε μια μεγάλη αίθουσα, όπου μας μίλησε ο κ. Στέφανος Αναγνώστου για το εργοστάσιο, Μας είπε ότι άρχισε να χτίζεται το 1962. Παλιά εργαζόταν περίπου 430 άτομα. Σήμερα υπάρχουν μόνο 123. Μας εξήγησε επίσης πώς παρασκευάζεται το τσιμέντο. Τέλος, μας έκαναν και μια ξενάγηση μέσα στο εργοστάσιο. Μας έδειξαν τους κλιβάνους, τα φίλτρα που έχουν, για να μην μολύνουν την ατμόσφαιρα, μας είπαν για την ηχομόνωση, ανεβήκαμε μετά στο χημείο και μετά είδαμε το ρομπότ του εργοστασίου, το οποίο ελέγχει την ποιότητα του τσιμέντου. Μας πήγαν και σε μια αίθουσα που μας είπαν ότι εδώ είναι η ''καρδιά'' του εργοστασίου. Ο χώρος ήταν γεμάτος Η/Υ, που έλεγχαν κάθε τομέα του ΤΙΤΑΝ. Βέβαια, είχαμε και το κέρασμά μας: σάντουιτς και χυμό. Περάσαμε υπέροχα!

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ο ΓΑΜΟΣ ΣΤΟ ZICHTS ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Στο χωριό Zichts της Αλβανίας γίνονται δύο γλέντια το Σάββατο και την Κυριακή. Το Σάββατο είναι το γλέντι της νύφης. Από τις 5 το πρωί φτιάχνουμε το μπα'ι'ράκ στο σπίτι του γαμπρού και το κρεμάμε στο μπαλκόνι. Την Κυριακή πάμε στο σπίτι της νύφης να την πάρει ο αδερφός του γαμπρού. Η μητέρα της νύφης κρεμά στον αδερφό του γαμπρού ένα μαντίλι στο χέρι του. Ο αδελφός του γαμπρού πηγαίνει μετά να βάλει το παπούτσι στη νύφη, η οποία λέει ότι δεν της χωράει και αυτός βάζει λεφτά. Πριν φύγει η νύφη από το πατρικό της σπίτι,η μητέρα της, που ήδη είχε φτιάξει ένα γλυκό ψωμί με ρεβίθια, το κόβει με τα χέρια της στη μέση. Το ένα κομμάτι θα το πάρει ο γαμπρός και το άλλο η νύφη, που το κόβει πάλι πάνω από το κεφάλι της.  Μετά πηγαίνουν στην εκκλησία, για να παντρευτούν. Αργότερα οι νιόπαντροι πάνε στο σπίτι του γαμπρού και πριν μπουν μέσα η μητέρα του γαμπρού έχει ένα πιατάκι με μέλι και λουκούμι και η νύφη βάζει και τα τέσσερα δάχτυλα στο μέλι και κάνει το σταυρό έξω από την εξώπορτα και μετά το μισό λουκούμι το τρώει ο γαμπρός και το άλλο μισό η νύφη. Κωνσταντίνα

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Δράσεις κατά της ενδοσχολικής βίας, άμεσης επέμβασης και κυρίως πρόληψης του φαινόμενου, θα εφαρμόσει το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία της χώρας. «Σε περιόδους κρίσης, καταγράφονται καθημερινά αλλαγές συμπεριφοράς. Κι αυτό αφορά στη βία μεταξύ των παιδιών στα σχολεία, αφορά στη σωματική, αλλά και την ψυχολογική βία που στιγματίζει έναν άνθρωπο για όλη του τη ζωή».
Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα, η υπουργός Παιδείας κυρία  Άννα Διαμαντοπούλου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από κοινού με εκπροσώπους οργανώσεων και δικτύων κατά του bullying, όπως ονομάζεται διεθνώς η άσκηση ψυχολογικής και σωματικής βίας εναντίον παιδιών από συνομήλικούς τους μέσα και έξω από το σχολείο.


Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να προληφθούν τα φαινόμενα βίας που παρατηρούνται στα σχολεία και τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης που εμμέσως επηρεάζει και αυτά τα προβλήματα, έχουν αυξηθεί.


ΟΧΙ ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

   ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΜΟΥ

     ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΗ ΣΥΜΜΑΘΗΤΡΙΆ ΜΟΥ









ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

O ΓΑΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ

Γαμήλια πομπή

Συνοδευόμενο από λυράρη

Αναπαράσταση ποντιακού γάμου
   Ο γάμος στους Πόντιους δεν αποτελούσε απλά ένα ευχάριστο γεγονός, αλλά κάτι το συνταρακτικό, γιατί εκείνη τη στιγμή αποχωριζόταν η μάνα από την κόρη.
   Η μητέρα της νύφης παρακαλούσε τη συμπεθέρα να αγαπούν και να  φροντίζουν την κόρη της, σα να είναι δικό της παιδί και να μη χαθούν οι δύο οικογένειες και της στερήσουν τη χαρά να βλέπει την κόρη της.
   Μια βδομάδα πριν το γάμο οι συγγενείς του γαμπρού επισκέπτονταν τους γονείς της νύφης, γινόταν το ''λογόπαρμα'' και σιγούρευαν ότι όλα είναι έτοιμα για την Κυριακή. Με την οριστικοποίηση οι συγγενείς του γαμπρού έδιναν χρήματα στους γονείς της νύφης ή παρέδιδαν τα νυφικά της.
   Οι προσκλήσεις για το γάμο γίνονταν άλλοτε με ούζο, όπου κερνούσαν στο σπίτι, άλλοτε με κεριά. Τα κεριά αυτά τα άφηναν οι συγγενείς των μελλονύμφων λέγοντας τα εξής λόγια:'' Ελάτε την κεφέκης σο γάμον'' και τους έδιναν φιλοδώρημα.
   Την Τετάρτη, πριν την Κυριακή, οι φίλες και συγγενείς της νύφης πήγαιναν στο σπίτι με δώρα, υφάσματα, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Ανήμερα του γάμου στο σπίτι του γαμπρού γινόταν γλέντι με τη συνοδεία φυσικά της ποντιακής λύρας(κεμετζές). Ο κουρέας(περπέρ'ς) ξύριζε το γαμπρό και φώναζε κάθε τόσο: ''ξυράφ' κι κόφτ' θέλ' ακόνεμαν'' και ο κουμπάρος έδινε κάθε φορά χρήματα, για να συνεχίσει! Ζαχαρένια  

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!

Άνοιξη
Καλό μήνα σε όλους!  Το νέο μήνα τον συνδυάσαμε  με νέα φωτογραφία στην επικεφαλίδα! Όσο για τις παροιμίες του Μάρτη, σε λίγες μέρες θα τις έχουμε και...είναι πάρα πολλές!!! Νέος μήνας, νέα εποχή, η ομορφότερη και η πιο μυρωδάτη, η Άνοιξη!!!