Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΜΗΠΩΣ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΝΑ ΦΟΡΕΣΕΤΕ ΜΑΡΤΗ;


                                     Ο ''ΜΑΡΤΗΣ''                                                          


      Είναι η συνήθεια να δένουν οι μητέρες στο χέρι ή στο πόδι των παιδιών τον λεγόμενο ένα κορδόνι από λευκό και κόκκινο νήμα, ώστε να τα προφυλάξουν από τις ακτίνες του μαρτιάτικου ήλιου, οι οποίες θεωρούνται πολύ επικίνδυνες. Ο ήλιος το μάρτιο συνήθως καίει και μαυρίζει τα πρόσωπα των παιδιών. Η μαυρίλα όμως σήμαινε ασχήμια, προπάντων για τα κορίτσια που η παράδοση τα ήθελε άσπρα και ροδομάγουλα: «Οπόχει κόρη ακριβή, το Μάρτη ο ήλιος μη την ιδεί». Για να αποτρέψουν την επίδραση του ήλιου λοιπόν, έφτιαχναν και φορούσαν τον «μάρτη», ώστε να προστατεύσει τα πρόσωπα των παιδιών από τον ήλιο και να μην καούν, δηλαδή μια λινή κλωστή, άσπρη και κόκκινη, στριμμένη.
      Συνηθίζεται να φοριέται μέχρι τέλος του μήνα. Ύστερα αφού τον βγάλουν, τον κρεμούν στις τριανταφυλλιές, ώστε να γίνουν τα μάγουλά τους κόκκινα σαν τριαντάφυλλα. Σε άλλες περιοχές το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να τον πάρουν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωλιά τους. Αλλού πάλι το φορούν ως την Ανάσταση, οπότε και το δένουν στις λαμπάδες της Λαμπρής για να καεί μαζί τους.
       Το έθιμο του Μάρτη γιορτάζεται ίδιο και απαράλλαχτο στα Σκόπια με την ονομασία «Μάρτινκα» και στην Αλβανία ως «Βερόρε». Τηρώντας παραδόσεις και έθιμα αιώνων, οι Βούλγαροι, την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται «Μαρτενίτσα».

       Το ασπροκόκκινο στολίδι της 1ης του Μάρτη φέρει στα ρουμανικά την ονομασία «Μαρτιζόρ». Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει την αγάπη για το ωραίο και η άσπρη την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος, που ανθίζει τον Μάρτιο και είναι στενά συνδεδεμένο με αρκετά έθιμα και παραδόσεις της Ρουμανίας.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

1. Δεν τρέχουμε στις σκάλες.
2. Δεν σπρώχνουμε ο ένας τον άλλο.
3. Δεν παίζουμε κυνηγητό μέσα στην τάξη.
4. Δεν ανεβαίνουμε στα παγκάκια ούτε σκαρφαλώνουμε στα κάγκελα.
5. Περπατάμε με προσοχή, όταν η αυλή έχει χιόνι ή νερό.
6. Δεν περπατάμε δίπλα σε πόρτες, γιατί μπορεί να ανοίξει απότομα και να χτυπήσουμε.
7. Δεν βάζουμε τρικλοποδιές.
8. Δεν σκαρφαλώνουμε στα δέντρα.
9. Προσέχουμε τις πρίζες και τα καλώδια.
10. Ειδοποιούμε τους δασκάλους μας, αν δούμε κάποιο καλώδιο κομμένο ή μία πρίζα χαλασμένη.

Συχνότητα Ατυχημάτων στην Ευρώπη

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ

                                                             Ο ΓΑΜΟΣ
Μια εβδομάδα πριν το γάμο γίνονται οι τελευταίες ετοιμασίες. Την Πέμπτη μερικές γυναίκες έκαναν τα γλυκά. Όταν τελείωναν, άρχιζαν να ετοιμάζουν τα προικιά. Οι συγγενείς περνούσαν μετά και ένας ένας πάντιζαν τα προικιά και έλεγαν στη νύφη: ΄΄ Να τα χαίρεστε και να ζήσετε ευτυχισμένοι!΄΄ Όποιος/α ήταν ελεύθερος έβαζαν στο πρόσωπό του αλεύρι. Την Παρασκευή ετοίμαζαν τις πίτες. Το Σάββατο έσφαζαν τα τα σφαχτά κι εφτιαχναν τους πατσάδες που τους έτρωγαν το βράδυ και γλένταγαν μέχρι το πρωί. Ο γαμπρός μαζί με συγγενείς ερχόταν και πετροβολούσαν τα προικιά, ύστερα τα φόρτωναν στα άλογα και γλεντούσαν κι αυτοί μέχρι το πρωί. Κασσιανή
Όταν ετοιμαστεί η νύφη, πριν φύγει για την εκκλησία΄οι φίλοι και συγγενείς, κρατώντας το πρωτόπλαστο πάνω από το κεφάλι της νύφης τραγουδούν:"Έλα Χριστέ και Παναγιά και στο πρωτόψαλτό σου" τρεις φορές. Μετά οι ελεύθερες κοπέλες βάζουν ένα κομμάτι πρωτόψαλτο κάτω από το μαξιλάρι τους, για να δουν ποιον θα παντρευτούν.
Κάτω από το παπούτσι της νύφης γράφονται τα ονόματα των ελεύθερων κοριτσιών. Όποιο όνομα σβηστεί πρώτο, αυτή θα παντρευτεί πρώτη.
Μόλις τελειώσει ο γάμος, πριν το ζευγάρι μπει στο καινούριο του σπιτικό, η πεθερά κερνάει ένα κουταλάκι μέλι στη νύφη, για να έχει γλυκιά ζωή.  Γεωργία
Ο γαμπρός δεν πρέπει να δει τη νύφη πριν το γάμο με νυφικό.
Όταν σε μια εκκλησία έχει αμέσως μετά κι άλλο γάμο, οι δύο νύφες δεν κάνει η μία να δει την άλλη, γιατί είναι γρουσουζιά.
Τα στέφανα για το γάμο τα αγοράζουν οι κουμπάροι. 
Ο πατέρας της νύφης βάζει λεφτά στο παπούτσι της νύφης, για να της χωρέσουν.
Λίγες μέρες πριν το γάμο καλούν τους κουμπάρους με ένα ψωμί από παραγγελία, το λεγόμενο ''κουλάν''
Μετά τη στέψη η πεθερά κερνά στη νύφη γλυκό του κουταλιού στην εξώπορτα του σπιτιού.
Η νύφη παίρνει ένα μωρό και το ακουμπά στο κρεβάτι της, για να είναι γόνιμη.
Όταν ο παπάς λέει:''Ηδε γυνή ίνα φοβάται τον άνδρα'', η νύφη πατάει το πόδι του γαμπρού. Βαγγέλης-Δημήτρης-Ιωακείμ

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΡΤΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 2012

Η τάξη στολισμένη

Το πάρτυ άρχισε

Χορεύουμε......

...χορεύουμε...

...χορεύουμε...

...και χορεύουμε!!!
 ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2Ο12-ΤΟ ΠΑΡΤΥ
Είχαμε και τραγουδιστή!...

Τα φάγαμε όλα!!!

Και ξαναχορέψαμε!!!

Το πάρτυ μας είχε μεγάλη επιτυχία! Πολλοί από μας βάλαμε τις στολές μας, φέραμε γλυκά, πατατάκια, κρουασανάκια, ποπ κορν, cd, ανοίξαμε και το κομπιούτερ, κατεβάσαμε τραγούδια, ρίξαμε μπόλικες σερπαντίνες και...χορέψαμε μέχρι να εξαντληθούμε. Ήρθαν και παιδιά από άλλα τμήματα και έγινε χαμός. Κι αν δεν μας πιστεύετε, ορίστε οι φωτογραφίες!

ΚΑΛΗ ΑΠΟΚΡΙΑ

ΚΑΛΗ ΑΠΟΚΡΙΑ-ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Αποκριές ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν τη Μεγάλη Σαρακοστή. Σήμερα όμως Αποκριά ονομάζεται η πρώτη εβδομάδα(της Τυροφάγου) ή μικρή αποκριά και η επόμενη Κυριακή-Μεγάλη Αποκριά.  Ονομάστηκε έτσι, επειδή τη περίοδο αυτή, συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί, δηλαδή «να απέχουν από κρέας». Λέγεται επίσης απόκριες, Απόκρεω, της Τυροφάγου, γιατί την εβδομάδα αυτή τρώνε μόνο γαλακτοκομικά και όχι κρέας, για να προετοιμαστούν σιγά - σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής. Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη Καρναβάλι (Carneval, carnavale, από τις λέξεις<Carne=κρέας και Vale=περνάει).                                       Κεντρικό πρόσωπο ο Καρνάβαλος, ο οποίος μπαίνει πρώτος στην παρέλαση που γίνεται και εικονίζει το θεό του κρασιού και του γλεντιού, Διόνυσο. Το έθιμο του καρναβαλιού υπάρχει σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου. Το μεγαλύτερο καρναβάλι είναι αυτό της Βραζιλίας. Στην Ευρώπη ονομαστό είναι αυτό της Βενετίας. Στην πατρίδα μας κυρίαρχη θέση έχει το καρναβάλι της Πάτρας. Εκδηλώσεις όμως γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Τα πιο ονομαστά είναι της Ξάνθης, της Νάουσας(οι Μπούλες), της Κοζάνης(το άναμμα πολλών φανών-φωτιές σε όλες τις γειτονιές και χορός γύρω από το φανό), του Τυρνάβου(στο νομό Λάρισας) και λίγο-πολύ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας το ξέφρενο καρναβάλι κάνει την εμφάνισή του. Μικροί και μεγάλοι ξεχύνονται στους δρόμους ντυμένοι με τις πιο τρελές και πολύχρωμες φορεσιές χορεύοντας και τραγουδώντας σε μια ατμόσφαιρα κεφιού και ξενοιασιάς. Όλα αυτά όμως τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα με το πέταγμα του χαρταετού, με χορό και τραγούδι όμως τα φαγητά τώρα είναι νηστίσιμα(λαγάνα, ελιές, ταραμά, φασολάδα κλπ)                                                                        

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΛΕΒΑΡΗ


Η Γεωργία  μας έστειλε ό,τι παροιμίες βρήκε για το Φεβρουάριο. Την ευχαριστούμε πολύ για τον κόπο της και την ανταπόκρισή της.                                   Χιόνια του Φλεβαριού, χρυσάφι του καλοκαιριού.  Γενάρη γέννα το παιδί, Φλεβάρη, φλέβισέ το.  Ο Φλεβάρης με νερό, κουτσός μπαίνει στο χορό.  Ο Φλεβάρης κι αν χιονίσει, πάλι άνοιξη θ' άνθίση.  Φλεβάρης ,κουτσοφλέβαρος, έρχεται κούτσα κούτσα, όλο νερά και λούτσα.  Παπαντή καλοβρεμμένη, ή κοφίνα γεμισμένη.  Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, πάλι άνοιξη θ' ανθίσει. Μα αν κάμει και πεισμώσει, μες τα χιόνια θα μας χώσει.  Ο μήνας Φλεβάρης ή τις φλέβες (του νερού) ανοίγει ή τις φλέβες κλείνει.  Του Φλεβάρη είπαν να βρέξει και λησμόνησε να πάψει.  Στις δέκα εφτά του Φλεβάρη θα ζεσταθεί το νύχι του βοδιού.  Το Φλεβάρη μη φυτέψεις, ούτε να στεφανωθείς, Τρίτη μέρα μη δουλέψεις, Σάββατο μη στολιστείς.  Ο Φλεβάρης φλέβες ανοίγει και πόρτες σφαλάει. Η Παπαντή διώχνει τις γιορτές με τ' αντί.  Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει μ' αν τις φλέβες του ανοίξει ξεροπήγαδα γιομίζει  Στις δεκαπέντ' από Φλεβάρη βαρεί το άλογο ποδάρι  Θύμωσε ο Φλεβαράκης, πλάκωσε ο χιονάκης.  Κάλλιο Μάρτης με παλούκια παρά Φλεβάρης με μπουμπούκια.  Παπαντούλα βροχερή και τ' αλώνια σαν σωροί  Τον Φλεβάρη τον καλό ανοίγει η γης από το νερό.  Του Άη Τρυφώνου μην δουλέψεις και τα χέρια σου κλαδέψεις.  Φλεβάρη το 'πες, Φλεβάρη το 'κανες.  Τα έκανε ο Φλεβάρης κι έσκασε ο Μάρτης.  Τα χιόνια του Φλεβάρη, βγάζουν τον Μάρτη παλικάρι.
Διαγραφή

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ-ΒΑΠΤΙΣΗ

Πριν από λίγο καιρό στη Γλώσσα είχαμε κάνει μία ενότητα με θέμα: "H αγροτική ζωή στα παλιά χρόνια". Επίσης μιλήσαμε και για ήθη και έθιμα στη Βάπτιση, τον Αρραβώνα και το Γάμο. Στη συνέχεια εμείς ψάξαμε, ρωτήσαμε και βρήκαμε και άλλα στοιχεία, τα οποία παρουσιάζουμε στο Blogaki μας.
                                                         ΒΑΠΤΙΣΗ
Την ημέρα της βάπτισης το μωρό πρέπει να φορά καινούρια ρούχα. Δημήτρης 
Το τι όνομα θα δινόταν στο μωρό: Αν το πρώτο παιδί ήταν αγόρι, δινόταν το όνομα του παππού. Αν ήταν κορίτσι το όνομα της γιαγιάς(καλομάνα). Το όνομα των άλλων παιδιών το έδινε ο νονός ή η νονά, '' ο δεξάμενος" ή "δεξαμέντσα", τους οποίους τιμούσε όλη η οικογένεια με αίσθημα σεβασμού. Η μητέρα δεν πήγαινε στην εκκλησία. Ο κουμπάρος έφερνε το παιδί στο σπίτι, έκανε τρεις μετάνοιες η μητέρα του παιδιού, για να πάρει το παιδί από το νονό. Ακολουθούσε γλέντι στο σπίτι των γονέων. Μετά τρεις μέρες γινόταν η απόλουση του βρέφους, για να καθαριστεί από το λάδι. Τέλος, μία εβδομάδα μετά τη βάπτιση οι γονείς, για να τιμήσουν τον κουμπάρο, παρέθεταν τραπέζι στον ίδιο και στην οικογένειά του. Κασσιανή.
Κουμπάρε που στεφάνωσες κι έσμιξες το ζευγάρι
να σε αξιώσει ο Θεός να βάλεις και το λάδι.
Αυτό το τραγούδι τραγουδούσαν στο τραπέζι του γάμου για τον κουμπάρο.
Η βάπτιση γινόταν χωρίς την παρουσία γονέων. Μόλις μαθαινόταν το όνομα, τα παιδιά τρέχαν στα σοκάκια του χωριού, για να πάνε  στους γονείς να τους ανακοινώσουν το όνομα που δόθηκε. Ο πρώτος που έφτανε, έπαιρνε σα δώρο χρήματα, οι υπόλοιποι διάφορα κεράσματα (καραμέλες,καρύδια,κάστανα, χαλβά, λουκούμια). Στο μεταξύ από την εκκλησία ξεκινούσε μία πομπή με τους καλεσμένους. Επικεφαλής ήταν ο ιερέας και ακολουθούσε ο νονός με το παιδί. Μόλις έφταναν στο σπίτι, η μητέρα έκανε τρεις μετάνοιες, φιλούσε το χέρι του νονού κι έπαιρνε το μωρό. Ακολουθούσαν κεράσματα της εποχής. Συνήθως αυτό ήταν το "μπουρέκι", δηλ. μπουγάτσα με τυρί.
Επιτέλους βαφτίστηκα!
Δυο παιδιά που είχαν τον ίδιο νονό λεγόταν Σταυραδέλφια. Αυτά δεν έπρεπε να παντρευτούν. Αλέξανδρος

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΧΙΟΝΙΖΕΙ...

Επιτέλους χιονίζει! Τι λέτε για αύριο; Ποιες είναι οι προγνώσεις σας; Περιμένω γνώμες, απόψεις, προβλέψεις!

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

Καλό μήνα σε όλους! Ο Ιανουάριος έφυγε και ο <<Κουτσοφλέβαρος>> πήρε τη θέση του. Μας ήρθε με κρύο και χιόνι. Όλοι ξέρουμε ότι λέγεται έτσι, επειδή ο καημένος είναι ο πιο φτωχός μήνας του χρόνου, καθώς έχει μόνο 28 μέρες εκτός από φέτος που έχει 29 μέρες και φυσικά κάθε δίσεκτο έτος. Υπάρχουν παροιμίες για το Φλεβάρη όπως:'' Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει''. Ψάξτε κι εσείς για άλλες παροιμίες που να αναφέρονται στο Φλεβάρη και δημοσιεύστε τις στα σχόλια, ή στο chat και θα τις δημοσιοποιήσουμε στο blog.