Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ-ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

1. ΑΡΘΡΑ: Oριστικά(ο, η, το), Αόριστα(ένας, μία, ένα)
2. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ:  Οι λέξεις που μας παρουσιάζουν πρόσωπα, ζώα, πράγματα, 
3. ΕΠΙΘΕΤΑ: Οι λέξεις που μας δείχνουν τι είδους είναι τα ουσιαστικά.
4. ΑΝΤΩΝΥΜΙΕΣ: Οι λέξεις που μπαίνουν αντί για τα ονόματα.
5. ΡΗΜΑΤΑ : Οι λέξεις που μας δείχνουν τι κάνουμε, τι παθαίνουμε ή σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε.
6. ΜΕΤΟΧΕΣ: Οι λέξεις που μας δείχνουν τρόπο (παίζοντας, ρωτώντας) ή μία κατάσταση                                            (χτυπημένος).
    Ακολουθούν και 4 είδη που είναι άκλιτα.
7.  ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΑ
8.  ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
9.  ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ
10 ΕΠΙΦΩΝΗΜΑΤΑ







Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Μαθηματικά

1. Ένα μεικτό κλάσμα μετατρέπεται σε κλάσμα, αν πολλαπλασιάσουμε τον ακέραιο αριθμό με τον παρονομαστή και προσθέσουμε τον αριθμητή . Ό,τι βρούμε το βάζουμε αριθμητή .Παρονομαστή βάζουμε τον ίδιο. Παρονομαστή βάζουμε τον ίδιο.
2. Στην πρόσθεση και στην αφαίρεση κλασμάτων κάνουμε τα κλάσματα ομώνυμα, αφού βρούμε το Ε.Κ.Π. Στη συνέχεια προσθέτουμε τους αριθμητές και παρονομαστή βάζουμε το Ε.Κ.Π.
3. Στον πολλαπλασιασμό και τη διαίρεση δεν κάνουμε ομώνυμα τα κλάσματα.
4. Για να πολλαπλασιάσουμε κλάσμα με κλάσμα, πολλαπλασιάζουμε αριθμητή με αριθμητή και παρονομαστή με παρονομαστή.
5. Για να διαιρέσουμε κλάσμα με κλάσμα, αντιστρέφουμε τους όρους του δεύτερου κλάσματος και αντί για διαίρεση, κάνουμε πολλαπλασιασμό.
6. Όταν έχουμε να λύσουμε αριθμητικές παραστάσεις(πράξεις με παρενθέσεις), λύνουμε πρώτα τις παρενθέσεις,( για να τις διώξουμε)  μετά κάνουμε τους πολλαπλασιασμούς και μετά τις προσθέσεις και τις αφαιρέσεις. Π.χ.
  (5+8)*8+(4-2)*3=(13*8)+(2*3)=104+6=110
(*)=σημείο του πολλαπλασιασμού
7. Ένας ακέραιος γίνεται κλάσμα, αν απλά κάτω από αυτόν τραβήξουμε γραμμή κλάσματος και       βάλουμε τη μονάδα, δηλ. το 1.(25/1).

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΛΑ ΝΕΑ!!!

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Το blogaki μας έχει και τα Ηλεκτρονικά Βιβλία(Ψηφιακό Σχολείο) και το Λογισμικό με υπέροχα παιδαγωγικά παιχνίδια για εξάσκηση και για να περάσουμε λίγη ώρα με δημιουργική απασχόληση και το Μικρό Αναγνώστη, για να μαθαίνουμε ό,τι καινούριο κυκλοφορεί από παιδική λογοτεχνία και άλλα νέα. Δεν ξεχνάμε όμως ότι δεν καθόμαστε πολλή ώρα μπροστά στον Η/Υ, γιατί έτσι και τα μαθήματα αμελούμε και θα χαλάσουμε τα μάτια μας. Τέλος, όσα παιδιά έχετε αδέρφια μεγαλύτερα, μπορείτε να τους ενημερώσετε ότι στο Λογισμικό έχει θέματα για Γυμνάσιο και για Λύκειο.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Επιπλέον Βοήθεια

Καλησπέρα σας! Όπως βλέπετε το blogaki μας κάθε μέρα ανανεώνεται. Σήμερα προσθέσαμε και το blog του 2ου Δημ. Σχολείου Συκεών, στο οποίο έχει γίνει μία καταπληκτική δουλειά. Αν το ανοίξετε εκτός από τα νέα τους και τις δραστηριότητές τους, μπορείτε να βρείτε στη δεξιά πλευρά του  "μαγικά" κουμπιά που μας ανοίγουν τα βιβλία του οργανισμού(ΟΕΔΒ) και το λογισμικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, όπου μπορείτε να ασχοληθείτε με παιχνίδια τέτοια που είναι κατά τάξη χωρισμένα και κατά μαθήματα και άλλα πολλά. Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν επιπλέον βοήθεια στα μαθήματά μας. Και κάτι ακόμα για τους γονείς των παιδιών της τάξης μας: Η τεχνολογία έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά. Το να εθελοτυφλούμε είναι ό,τι χειρότερο. Η σωστή και συνετή χρήση των υπολογιστών, καθώς και ο έλεγχος των παιδιών μας, όσον αφορά τις ιστοσελίδες που μπαίνουν μέσα, είναι ο καλύτερος τρόπος να είμαστε κοντά και φίλοι με τα παιδιά μας. Καλό βράδυ και...αύριο πάλι.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Δεν ξεχνώ!...
Η εξέργεση των φοιτητών του Πολυτεχνείου μας στέλνει το μήνυμα: Ποτέ καμιά δικτατορία. (Γιώργος)
Η δικτατορία είναι αποτέλεσμα του εγωισμού κάποιων ανθρώπων. Τα όπλα και τα τανκς δεν νίκησαν. Οι φοιτητές αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία και έτσι η δικτατορία έπεσε.(Ερμής)
Η ελευθερία καταχτιέται με αγώνες. Δεν υπάρχει αληθινή ελευθερία, δίχως σωστή παιδεία και δίχως δικαίωμα στη δουλειά. Το σύνθημα: ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι πάντα επίκαιρο με το δικό του τρόπο.(Αλέξανδρος)
Το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι ότι πρέπει να κάνουμε το παν για να κρατήσουμε τη Δημοκρατία. (Γεωργία)
Οι φοιτητές έδειξαν ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε ενωμένοι.Δεν πανικοβλήθηκαν από τα τανκς και μάλιστα απευθυνόταν σε αυτούς αποκαλώντας τους "αδέρφια".(Κασσιανή)
Οι φοιτητές ήταν άοπλοι. Τα δακρυγόνα δεν τους εμπόδισαν να αγωνιστούν για τη Δημοκρατία. Όλοι οι δρόμοι γέμισαν με αίματα, τα αίματα των ανθρώπων αυτών που αγωνίστηκαν για να έρθει η Δημοκρατία στην Ελλάδα.(Νικολέτα)
 

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Μαθήματα

Καλησπέρα σε όλους! Πιστεύω το καινούριο μας ντεκόρ-ψαράκια-να σας άρεσε. Για τα παιδιά που έλειπαν σήμερα να πούμε ότι στη Γλώσσα μιλήσαμε για τους συμπερασματικούς συνδέσμους-έχουμε να γράψουμε και 5 προτάσεις με αυτούς, κάναμε κι έχουμε όλες τις ασκήσεις από το βιβλίο. Μαθηματικά πήγαμε στην πρόσθεση και αφαίρεση κλασμάτων. Φυσικά πήγαμε στη φωτοσύνθεση , μιλήσαμε για το άμυλο-κάναμε και πειράματα.  Αύριο φέρνω και τα φυτολόγια. Ετοιμαζόμαστε για μεγάλη συλλογή φυτών. Κάθε ομάδα θα έχει και το δικό της. Τα λέμε αύριο. Και...γίναμε έξι.  Καλo βράδυ.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Καλή Εβδομάδα

Καλή εβδομάδα σε όλους σας. Ήδη γίναμε πέντε και ΄μέρα με τη μέρα όλοι θα μπαίνουμε, για να ενημερωνόμαστε και να δημοσιεύουμε και εργασίες που θα ετοιμάζουμε μέσα στην τάξη. Τα λέμε, λοιπόν, αύριο ξεκινώντας με όρεξη, χαρά και κέφι. 

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Χαιρετισμός

Καλωσορίζουμε τα πρώτα τέσσερα μέλη μας. Έτσι σιγά-σιγά όλοι μας θα έχουμε και καθημερινή επικοινωνία και οι γονείς μας θα μπορούν να ενημερώνονται και για κάποιες δραστηριότητες της τάξης μας. Τη Δευτέρα θα πω σε όλους σας να ενημερώσετε τους δικούς σας για το blogaki μας. Σιγά-σιγά θα το εμπλουτίζουμε και θα είναι η δικιά μας γωνιά στο διαδίκτυο. Καλό βράδυ σε όλους σας και καλό σας σαββατοκύριακο. Και...να ανοίξουμε και κανένα βιβλίο...Μην ξεχνιόμαστε!

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Καλωσόρισμα

Καλώς ήρθατε στο blog του ΣΤ-2 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ευκαρπίας. Πιστεύουμε όλοι να βοηθήσουμε στην επικοινωνία και στην ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών.